ИНФОРМАЦИЯ ЗА РАБОТОДАТЕЛИ ОТ ОБЩИНИ ПРАВЕЦ И ЕТРОПОЛЕ, ЖЕЛАЕЩИ ДА УЧАСТВАТ В ПРОЕКТ ”РАБОТА”

Проект „Работа” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 е продължение на успешната реализация през 2017 г. на пилотната програма „Работа”, която обхвана общините с най-висока безработица в Северозападна България.

В Проекта могат да участват:
 Работодатели от реалния (частния) сектор, както и физически или юридически лица, вписани в регистъра към АСП за предоставяне на услугите по дейностите „Домашен социален патронаж” и/или „Домашен помощник”, социални предприятия, дружества за заетост, предприятия, които осигуряват временна работа, НПО, и земеделски производители, които разкриват работни места за икономически дейности, които попадат в обхвата на приложното поле на Регламент (ЕС) № 1407/2013 г.
 В сферата на публичната администрация, работодатели по настоящия проект могат да бъдат само общини и общинските предприятия по чл. 51, ал. 2 и чл. 52 от ЗОС.
Работните места, разкрити от работодателя, следва задължително да попадат в районите с високо равнище на безработица на база данни на Агенция по заетостта относно населени места, в които равнището на безработицата е над средното за страната през последните 12 месеца.
Примерен списък на допустими дейности във връзка с осигуряването на заетост:
• Ремонтни дейности и поддръжка на обществени сгради и комунално–битово обслужване;
• Благоустройство на населеното място, включващо: озеленяване, оформяне на тревни площи, изграждане на зони за отдих, ремонт и поддръжка на общински пътища, ремонтни дейности на обществени сгради и обекти (в т.ч.: пазари, тържища, гробищни паркове, паркове и зелени площи, спортни площадки и съоръжения и др.);
• Почистване на речни корита, отводнителни канали и канавки, прочистване и поддържане на екопътеки и зони за отдих, отстраняване на неправомерни сметища;
• Дейности по поддържане, представяне, популяризиране, реставрация и обслужване на обекти – недвижимо културно наследство;
• Дейности, подпомагащи опазването на обществения ред и собствеността на гражданите;
• Предоставяне на услуги за населението, в т.ч. почистване и помощ в дома, дребни ремонтни дейности, помощ в градината и двора (без земеделска дейност) и др.
Представители на целевата група по Проекта
• Безработни и неактивни лица
ВАЖНО: Минимум 2/3 от включените лица в дейностите по проекта при един работодател трябва да бъдат от следните приоритетни групи:
• Продължително безработни лица;
• Новорегистрирани като безработни лица (икономически неактивни лица), които по информация от Национална агенция по приходите не са работили през предходните 12 месеца.

Допустими са обучения, в които могат да бъдат включени безработните лица, за професионална квалификация и/или ключови компетенции.

Обученията с ваучери ще се извършват в съответствие с изискванията на ПМС № 280/15.10.2015 г. и приложимата нормативната уредба за провеждане на обучения по професионална квалификация и/или обучения по ключови компетентности чрез предоставянето на ваучер.
Лица, които могат да бъдат наставници:
Настоящият проект предоставя възможност работодателите да наемат безработно лице, част от целевата група по проекта, което да изпълнява и дейности по наставничество на наетите лица, за срок до 3 (три) месеца. Един работодател има право да наеме само един наставник по настоящия проект. След изтичане на допустимия период за наставничество лицето продължава заетостта длъжността, на която е назначено.

Работодателите могат да заявяват работни места, като подадат Заявка по електронен път или на хартиен носител в съответните дирекции „Бюро по труда” (ДБТ) в страната, на чиято територия се разкрива работното място, всеки работен ден от 08:30 до 17:00 часа в периода 16 февруари – 9 март 2018 г.