ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН СРЕЩУ ТРАФИКА НА ХОРА

На 18.10.2016г. в Дирекция „Бюро по труда” – Ботевград и филиалите в гр.Етрополе и гр.Правец, се проведоха групови мероприятия, посветени на Европейския ден срещу трафика на хора.
Тема на мероприятията бе „Превенция на трафик на хора – методи на въвличане и начини на предпазване”. Участие взеха 65 регистрирани безработни и търсещи работа лица. Водещи на мероприятията бяха психологът и ромският медиатор към ДБТ.
След представяне на темите с участниците бяха проведени дискусии обхващащи следните насоки: въпроси свързани с трудовата нелегална мобилност и рисковете произтичащи от нея, разказани примери от участниците за близки и познати; случки свързани с разпознаване на риска от нелоялни работодатели и фирми посредници; затруднената и почти невъзможна комуникация при изпадане в рискова ситуация (разказани примери).
В дискусиите не беше пропусната и актуалната тема за нелегално преминаващите бежанци през страната – оживено дискутиране за опасностите при общуване с нелегалните лица, тъй като те често са изпаднали в депресия, изпитват страх и нежелание за общуване и понякога проявяват изблици на неочакван гняв към други хора.
В мероприятията взеха участие и инспектори от Криминална и Икономическа полиция към Районните управления на МВР в трите общини.